Over 3x2

Over 3x2

“3x2” is een evenement uit Ridderkerk voor de jeugd tussen 8 en 16 jaar. Het accent ligt tegenwoordig op het fietsen. Daarom wordt dit festijn ook wel “de jeugdwielertour 3 x 2” genoemd. 

Het wordt jaarlijks gehouden in de één na laatste week van de zomervakantie van de basisschool en is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waaraan ruim 200 jongens en meisjes meedoen en ruim 80 vrijwilligers. De deelnemers worden verdeeld over 20 groepen en iedere groep heeft twee leiders/-sters. De groepen worden gesponsord door een bedrijf uit of in de onmiddellijke nabijheid van de gemeente Ridderkerk. De sponsor zorgt in ieder geval voor een mooi shirt met reclame voor alle deelnemers uit zijn groep. 

In 1972 werd onder auspiciën van de Stichting Evenementen Ridderkerk door de werkgroep 3 x 2 de basis gelegd voor deze jaarlijks terugkerende week vakantiebesteding voor de jeugd...."

Uit de archieven blijkt dat de tour in beginsel nog wel Waardentour genoemd werd maar dat de organisatie al sprak van jeugdzesdaagse (3x2). " Uiteindelijk werd het evenement in het "Programma zomervakantiebesteding voor de jeugd", gepresenteerd door de Commissie Vakantiebesteding onder auspiciën van de Stichting de Ridderkerkse Gemeenschap, aangeduid als "Jeugdzesdaagse (3x2)"

1971
De jeugdvierdaagse, zoals deze enkele jaren is georganiseerd, kreeg dit jaar een nieuw jasje. In zijn nieuwe vorm omvat dit programmaonderdeel: 2 dagen trimmen, 2 dagen wandelen en 2 dagen fietsen("3 x 2"), gekruid met spelen en wedstrijden, alsmede dagelijks een verkeerstest.

2008
Oprichting van Stichting Instandhouding Vakantiebesteding Jeugdwielertour 3 x 2 Ridderkerk. Sinds 2012 organiseert deze zelfstandige stichting het evenement.

"3 X 2"
Zoals gezegd ligt het accent tegenwoordig op het fietsen. Er wordt met uitzondering van ’s maandags op alle dagen gefietst. ’s Maandags worden de fietsen van de deelnemers aan een strenge keuring onderworpen en tegelijkertijd werken de groepen een parkoers van spelletjes af. Op de fietsdagen wordt er met als vertrek- en aankomstplaats Ridderkerk een parkoers afgelegd van ongeveer 35 km en in het parkoers ligt elke dag een zwembad. 

Behalve het feit dat de organisatie de deelnemers een gezellige vakantieweek tracht te verschaffen, is haar opzet eveneens de jeugd enige discipline, teamgeest en saamhorigheid bij te brengen. Dagelijks worden er door de groepen spelletjes gedaan terwijl ook een verkeerstest en een quiz deel uitmaken van het programma. Onderweg beoordeelt de jury het fietsen per groep. Aan het geheel is een wedstrijdelement verbonden; dagelijks is er een groene trui voor de winnaar van het dagploegenklassement. Tijdens de finale aan het eind van de week krijgt de ploeg die het best gepresteerd heeft de gele trui. Voor pechvogels is er een zwarte trui. 

Naast de groepen bestaat de karavaan uit een aantal begeleidende auto’s, zoals een vooroprijdende routewagen en verzorgingswagens die voor het nodige drinken voor de deelnemers zorgen en dagelijks soep voor iedereen. Onze eigen ‘rijdende’ snoepwinkel vindt veel aftrek bij de jeugd. De bagagewagen vervoert de bagage van de deelnemers onderweg en deskundige EHBO-ers springen bij wanneer dat nodig is. Verschillende geluidswagens verzorgen gezellige muziek onderweg en de communicatie. Twee temporijders bepalen dagelijks voorop het fietstempo en een aantal bromfietsbegeleiders loodsen de karavaan door het drukke verkeer. In de bezemwagen, tot slot, bevindt zich personeel dat onderweg de pechvogels meeneemt; zij plakken banden en verrichten de nodige andere reparaties. Op de laatste dag hebben alle deelnemers hun fietsen versierd en rijdt de karavaan in triomftocht door Ridderkerk naar de finale in de Ridderkerkse sporthal de Fakkel.